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RE: Practice Across State Lines
Dear Mr. Horton:

This opinion is issued by the Alabama Board of Medical Examiners pursuant to your
request of January 20, 2006, concerning the applicability of Ala. Code 834-24-502 to the
provision of laboratory services by an Alabama hospital to patients who are not Alabama
residents, which services were ordered by a physician who is likewise not an Alabama resident.
The Board understands that the factual background which constitutes the basis for your request is
the following:

l. Factual Background

Your client (“Hospital”) is a licensed, general acute-care hospital located in an Alabama
municipality (“City”) that is near the Georgia/Alabama border. The adjacent area in Georgia is a
rural area, with no municipalities comparable in size to City; therefore, Hospital is more
conveniently located to some residents of the adjacent area in Georgia than are comparable
hospitals in Georgia.

Hospital operates a hospital-based clinical laboratory capable of providing usual and
customary laboratory tests. There is no other clinical laboratory in City. From time to time,
Georgia residents (“Georgia Patients”) under the care of physicians resident in Georgia will
present at Hospital with orders from such Georgia-based physicians for laboratory tests of a type
that can be performed at Hospital. While it is possible that some Georgia-based physicians may
also hold regular or special purpose licenses in Alabama, you have assumed for purposes of the
question that such physicians are licensed only in Georgia (“Georgia Physicians”).

Hospital has been declining to fill such orders out of concern that the Georgia Physicians
were violating Ala. Code 834-24-502 by writing orders for Georgia patients which would be
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filled in Alabama by Hospital, and that Hospital would be facilitating such violation. Hospital
would like to fill such orders, believing that such a service would be valuable to Georgia Patients
living in the geographic area adjacent to City who might not otherwise have convenient access to
comparable laboratory services.

Similarly, the area surrounding City tends to draw a certain number of “snowbird” winter
vacationers from Northern states. From time to time, such vacationers will present at Hospital
for certain tests or procedures ordered by physicians in their home states. Hospital has similarly
declined to perform such services out of concern for the applicability of Ala. Code 834-24-502.
While such services would likely fall within the regularly exception for “irregular or infrequent”
out-of-state practice, Hospital would have greater assurance in providing those services (and thus
providing necessary medical care to this particular patient population) if it received confirmation
that such a situation was outside the ambit of Ala. Code §34-24-502 altogether.

Hospital from time to time receives orders for outpatient imaging, respiratory diagnostics
and other services provided by Hospital that are written by out-of-state physicians for out-of-
state patients. Such orders are subject to the same concerns as those relating to laboratory
services, and Hospital is likewise desirous of an interpretation of Ala. Code 834-24-502 as it
applies to those situations.

Accordingly, Hospital would like clarification that Ala. Code 8§34-24-502 does not
prohibit out-of-state physicians from issuing orders for Hospital-provided services (including,
but not necessarily limited to, laboratory, imaging and diagnostic services) for out-of-state
patients even where those orders will be filled in Alabama.

Il. Legal Analysis

Sections 34-24-500 through 34-24-508 of the Code of Alabama authorize the licensing of
the practice of medicine and osteopathy across state lines. These sections were added to the
Code in 1997, and the Legislative findings indicate that such new statutory provisions were
intended to address and appropriately regulate the practice of medicine and osteopathy across
state lines in light of “technological advances and changing practice patterns.” See §34-24-500.
The specific language of the new provisions makes it clear that a primary concern of the
Legislature was to address and appropriately regulate so-called “telemedicine” activities,
pursuant to which physicians in another state might provide clinical services to, or render
medical opinions with respect to Alabama residents as the result of the electronic or other
transmission of data from Alabama to such out-of-state physicians. See 834-24-501.

Section 34-24-502(a) provides that
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No person shall engage in the practice of medicine or osteopathy across state
lines in this state, hold himself or herself out as qualified to do the same, or use
any title, word, or abbreviation to indicate to or induce others to believe that he or
she is licensed to practice medicine or osteopathy across state lines in this state
unless he or she has been issued a special purpose license to practice medicine or
osteopathy across state lines in accordance with the provisions of this article [or
holds a “regular” full and unrestricted license to practice in Alabama].

(Emphasis added.) The italicized language suggests that the focus of the statute is on the
rendition of services to patients located in Alabama by out-of-state physicians who are not
licensed in Alabama, which is undeniably a proper concern of the Legislature.

The statute is implemented by regulations of the Alabama Board of Medical Examiners
set forth at Ala. Admin. Code Chapter 540-X-16 and by regulations of the Medical Licensure
Commission of Alabama set forth at Ala. Admin. Code Chapter 545-X-6. Board Rule 540-X-16-
.02(1) provides that

The practice of medicine or osteopathy across state lines means the practice of
medicine or osteopathy as defined in Code of Ala. 1975, 834-24-50(1), as it
applies to:

@ The rendering of a written or otherwise documented medical opinion
concerning the diagnosis or treatment of a patient located within this state by a
physician located outside this state as a result of transmission of individual
patient data by electronic or other means form within this state to such physician
or his or her agent; or

(b) The rendering of treatment to a patient located within this state by a
physician located outside this state as a result of transmission of individual
patient data by electronic or other means from this state to such physician or his
or her agent.

(Emphasis added.) The regulations show that the Board has interpreted Ala. Code §34-24-502 to
apply only when a physician is providing services to a patient located in Alabama. There is no
suggestion in the statute or the regulations that either the Legislature or the Board intended to
regulate any physician-patient relationship where both the physician and the patient were located
and resident outside the state of Alabama.

It is clear that the statutes and the related regulations would apply in the case where an
out-of-state physician received patient data on an Alabama resident and rendered a medical
opinion concerning the diagnosis or treatment of such patient or rendered treatment to such
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patient. The Board is of the opinion that neither the statutes nor the regulations have
applicability where an out-of-state physician treats a patient who is not an Alabama resident and,
in connection with such treatment, such patient elects — for reasons of convenience, quality,
transient location in Alabama (e. g., vacation), or simply personal choice — to have an order for
diagnostic or treatment services filled by a hospital in Alabama, even though the hospital may
report the results of such test or procedure to the out-of-state treating physician. The Board is of
the opinion that such activity is not regulated by Ala. Code 834-24-502 and related regulations
and that such activity was never intended to be regulated by Ala. Code §34-24-502 and related
regulations.

II. Conclusion

Based upon the facts and analysis recited in previous paragraphs, the Alabama Board of
Medical Examiners concludes that nothing in Ala. Code §834-24-5002 through 34-24-507 or the
applicable regulations of the Board would restrict or prohibit hospitals from filling orders for
tests or procedures from out-of-state physicians with respect to out-of-state patients and
providing the results of such tests or procedures to the out-of-state treating physicians.

This opinion is limited to the facts stated herein and is not binding upon the Medical
Licensure Commission of Alabama.

The Board specifically reserves its authority and discretion to determine, in individual
situations and circumstances, whether, for the purposes of Ala. Code §834-24-500 through 508
and applicable Board regulations, a patient located in Alabama is an out-of-state patient and
whether, consequently, a special purpose license is required by an out-of-state treating
physician.

Sincerely,
ALABAMA BOARD OF MEDICAL EXAMINERS

/sl Larry D. Dixon

Larry D. Dixon
Executive Director
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